top of page

ASPV - Jak jsme si snili a splnili náš sen…

Gymnastický sen, zpočátku sen autorů Vilémy Novotné, Ivety Holé a Jardy Sauera, se v průběhu dvou let stával společným snem nás všech, společným snem cvičenců ČASPV. A na 16. Světové gymnaestrádě (WG) v Rakouském Dornbirnu se stal úžasnou skutečností. Nádherná skladba Gymnastický sen, poprvé předvedená na Všesokolském sletu 2018 v Praze, pro WG 2019 rozšířená o několik částí, roztleskala tribuny stadionu v Bregenz a zařadila se mezi nejlepší hromadné skladby letošního nesoutěžního gymnaestrádního klání. Motto 16. Světové gymnaestrády "Come together, show your colours!" (volně přeloženo „pojďme společně nabarvit svět“) naše skladba bohatě naplnila – ženy svými červenými a žlutými sítěmi spolu s muži v bleděmodrých tričkách vytvářeli na zeleném trávníku rozličná barevná seskupení – jednou ve tvaru duhy, jindy větších či menších kruhů, různě se prolínajících a vlnících řad a bloků a v okamžicích, kdy muži odložili své cvičební náčiní – nordic walking hole a ženy své sítě a společně se roztančili v netradičních uskupeních, strhli k bouřlivému potlesku všechny diváky.

Světová gymnaestráda se po 12. letech, po zastávkách v Lausanne (Švýcarsko) 2011 a Helsinkách (Finsko) 2015, vrátila do Dornbirnu. Na rozdíl od roku 2007 jsme tentokrát našli ubytování nikoliv přímo v Dornbirnu, ale v městečku Feldkirch – historické, zřejmě nejmalebnější město oblasti Vorarlberg, která se stala hostitelem téměř 20. tisíc účastníků gymnaestrády. Nutno připomenout, že reprezentovány byly na WG 2019 všechny obydlené světadíly planety Země. Jak je zmíněno výše, hromadné skladby našly prostor na stadionu v Bregenz, centrem všeho děni (worshopy, pódiová vystoupení, národní večery, stravování…) se stalo Obchodní výstaviště v Dornbirnu a pódiová vystoupení probíhala ve všech městech oblasti. Pořadatelé vše zvládli skvěle, informace o organizačním zajištění, o dopravě, stravování, časech zkoušek, vystoupení, programech měli účastníci k dispozici s dostatečným předstihem a tak ještě v klidu doma mohl každý načíst a nastudovat vše potřebné. A skutečnost plně korespondovala s plány organizátorů. Pořadatelem příští Světové gymnaestrády 2023 bude nizozemský Amsterdam. Nikdo z nás neví, bude-li mu dopřáno být jejím přímým účastníkem, ale každý z nás ví – laťka je hodně, hodně vysoko.

Na závěr mi dovolte ocitovat pár slov z dopisu autora Jardy Sauera adresovaného nám, cvičencům skladby Gymnastický sen:

… po nácviku v Doubí jsem si myslel, že se skladba nedá už lépe zacvičit. Moc Vám všem děkuji, že jste mne vyvedli z omylu. To, co jste předvedli při všech třech vystoupeních v Bregenzu, zasluhuje veliký obdiv. Jednoznačně nejlepší hromadná skladba je úspěchem v prvé řadě Vás cvičenců. Poděkování však patří nejen za cvičení, ale také za výbornou reprezentaci celé naší výpravy i mimo cvičiště, za skvělou partu, kterou jste dokázali vytvořit….

A na úplný závěr - za sebe a snad i za ostatní cvičenky SK Šumvald - posílám velký dík našemu mateřskému Sportovnímu klubu za nemalou finanční a morální podporu. Děkujeme. Karla Bartoňková

Záznam vystoupení skladby Gymnastický sen v Dornbirnu můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=QI636DapiZk


bottom of page